På väg för att beställa skyltar

Det var Tinas tur den här gången. Det var faktiskt ganska otroligt, tyckte hon, att det inte inträffat förut. Företaget hon arbetade på lottade varje fredag ut vem som skulle få åka ut till kund och beställa skyltar. Tro det eller ej, men hon hade arbetat där i 8 månader och aldrig någonsin blivit vald. Det ska sägas att det alltid står mellan 10 olika personer som beställer skyltar. Vad säger sannolikhetsläran om det? Tina kunde i alla fall inte svara.

Nu var det dock dags. Hon skulle, för första gången sedan hon påbörjat jobbet i juni månad, beställa skyltar. Hon var aningen nervös, det ska sägas. Visserligen hade hon sett alla andra kollegor beställa skyltar förut, men det var något annat att göra det helt själv. Det kunde ju gå snett och då var hon ytterst ansvarig. Hon såg chefen, Anders, reaktion på när Lennart råkat beställa fel skyltar en gång. Det tog hus i helvete, som någon av hennes kollegor uttryckte det.

Nåväl, det skulle snart vara dags. Strax efter 11-kaffet brukade den som skulle beställa skyltar ge sig iväg. Detta för att de skyltar som beställdes skulle komma fram innan det började rundas av kl 15. Tina sa hej då till sina kollegor och räknade med att vara borta hos kunden i ungefär en timme. Det brukade ta 45 minuter för de andra men om det var en sak som var säker så var det denna: Tina var en kvinna som inte tyckte om att göra något halvdant. Skulle hon beställa skyltar så skulle hon göra det ordentligt. Så var det med den saken.

Hon gav sig iväg i bilen och slog på GPSen så att den skulle ta henne till företaget där man beställer skyltar. Hon körde ut på stora vägen precis som sig bör. Istället för att svänga vänster, dit man åker när man ska hem till hennes hus, så svängde hon nu höger. En sväng hon inte gjort många gånger i sitt liv. Men å andra sidan hade hon heller inte åkt för att beställa skyltar just där borta. Eller ja, Tina hade förvisso inte beställt skyltar någonstans så hon var helt grön.

Skogsvägen mötte henne efter ungefär 10 minuter och det var nu hon var tvungen att gå ut och öppna grinden. Medan hon gjorde så hann hon tänka att det minsann måste vara ett hemligt företag – det där man beställer skyltar – vars kunder behövde genomgå den här säkerhetsåtgärden för att komma dit.

Hon anade inte vid detta laget vad som skulle vänta längre ner på vägen.